Corala Danielescu


BERLIN 1-6 DECEMBRIE 2007 - ZILELE CULTURII ROMANESTI LA BERLIN
Romania, punte intre Orient si OccidentMitglied der Gemeinschaft der    EUNIC     Europaischen Kulturinstitute in Berlin


Comunicat de presa Joi, 06 decembrie 2007
Zilele Culturii Romanesti la Berlin


In perioada 1 noiembrie - 5 decembrie 2007 s-au desfasurat, sub genericul Rumanien Blickwechsel/ Romania-Schimbare de perspectiva, Zilele culturii romanesti la Berlin, program-cadru organizat de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Capitala Germaniei, Muzeul Culturilor Europene si Staatliche Museen zu Berlin, in parteneriat cu Academia Europeana din Berlin, Muzeele de Arta si Cultura Universala, Universitatea de Arte din Berlin si Muzeul Bode.

© STEFAN CRETU 2008
Bode Museum - Berlin
"Romania este tara unei vechi civilizatii care isi regaseste locul firesc in concertul european" a apreciat, in discursul de la incheierea manifestarii, Prof. Dr. Konrad Vanja, directorul general al Muzeului Culturilor Europene din Berlin.

Programul Zilele Culturii Romanesti la Berlin a cuprins, printre altele, proiectia in premiera in Germania a filmului California Dreamin? (Nesfarsit) al regizorului Cristian Nemescu, precum si o serie de concerte sustinute de Corul "Ioan Christu Danielescu", sub bagheta Prof. Valentin Gruescu. Concertul de incheiere a Zilelor Culturii Romanesti la Berlin s-a desfasurat pe 5 decembrie, sub genericul "Romania, punte intre Orient si Occident", la Bazilica Muzeului Bode, muzeu care care adaposteste una dintre cele mai valoroase colectii de arta bizantina din lume.

Programul concertului a inclus compozitii de mare diversitate, de la muzica bizantina, madrigaluri renascentiste si piese baroce, pana la compozitii corale romanesti semnate de Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu, Gh. Cucu, Gh. Danga, Mihail Barca, Al. Pascanu, Adrian Pop, gospeluri si colinde romanesti si internationale. "Fantastic, superb, bravo!" au fost cuvintele rostite de spectatorii in picioare, care au tinut sa-i felicite la final pe toti membrii corului.
Concertul a fost precedat de un ghidaj pentru public, cu tema "Intre Roma si Bizant".

Director,
ADRIANA POPESCUArticolul integral aici: http://www.icr.ro/bucuresti/resurse-media/comunicate-de-presa/zilele-culturii-romanesti-la-berlin-1.html

Site oficial ICR: http://www.icr.ro/berlin/evenimente-16/romania-punte-intre-orient-si-occident.html

Calendar muzeal: http://www.smb.museum/smb/kalender/details.php?objID=16622&n=0&datum=05.12.2007

Comunicat de presa
S-au incheiat zilele culturii romanesti la Berlin


In aplauzele a sute de spectatori in picioare, intr-o atmosfera patrunsa de emotie si de entuziasm s-au incheiat aseara, la Berlin, Zilele culturii romanesti. In Basilica din impozantul Muzeu Bode au rasunat, timp de peste doua ore, vocile superb armonizate ale Corului "Ioan Cristu Danielescu", sub bagheta Prof. Valentin Gruescu, intr-o desfasurare repertoriala care a acoperit toata gama muzicii corale, de la sonoritatile bizantine, madrigalurile renascentiste, liturghia ortodoxa, marii clasici ai barocului pana la capodopere ale muzicii corale romanesti (compozitorii romani au fost, nu intamplator, cel mai bine reprezentati: Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu, Gh. Cucu, Gh. Danga, Mihail Barca, Al. Pascanu, Adrian Pop), gospeluri si colinde romanesti si internationale.

© STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008

"Fantastic, superb, bravo!"- au fost cuvintele ovationate de spectatorii in picioare, care au tinut sa-i felicite la final pe toti membrii corului si sa plece acasa macar cu un CD cu inregistrari. "Romania este tara unei vechi civilizatii care isi regaseste locul firesc in concertul european" - cu aceste cuvinte si-a incheiat discursul Prof. Dr. Konrad Vanja, directorul general al Muzeului Culturilor Europene din Berlin, institutie in parteneriat cu care Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin a organizat, incepand cu 1 noiembrie, aceasta manifestare-maraton, cu peste 10 evenimente si 50 de artisti, in numeroase locatii prestigioase ale capitalei germane.

    
Concert Berlin 2007, Bode Museum
    
Concert Berlin 2007, Bode Museum
    
Maestrul Horia Moculescu, in pauza spectacolului

Concertul final a dovedit odata in plus ca Romania poate fi perceputa ca o intersectie fertila a confluentelor culturale dintre orient si occident, si ca valorile culturale nu circula doar cu sens unic. Sunt posibile si autostrazi cu cate trei benzi pe sens.

Director,
ADRIANA POPESCU
Muzica corala romaneasca
Romania, punte intre Orient si Occident
Concert coral - Bode Museum - Berlin, 5 Decembrie 2007
Berlin 2007   Berlin 2007
Cu ocazia desfasurarii Zilelor Culturii Romanesti la Berlin, Corala "Ioan Cristu Danielescu" a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti a participat la oficierea Misei in Domul Berlinez, aceasta institutie oferindu-ne ocazia unica de a putea aduce sub prestigioasa sa cupola o farama din creatia si spiritul romanesc.

Berlin 2007   Berlin 2007
Misa in Domul berlinez - 2 Decembrie 2007


===========================
* Intre 1 noiembrie si 5 decembrie 2007 s-au desfasurat
ZILELE CULTURII ROMANESTI LA BERLIN, cu titlul generic
RUMANIEN - BLICKWECHSEL/ ROMANIA-SCHIMBARE DE PERSPECTIVA,
un program - cadru organizat de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"
si de Museum Europaischer Kulturen/Staatliche Museen zu Berlin, in parteneriat cu:
Academia Europeana Berlin, Museen Dahlem-Kunst und Kulturen der Welt, Universitat der Kunste, Bode-Museum.
Concertul cu titlul simbolic "Romania, punte intre Orient si Occident" sustinut de Corul "Ioan Christu Danielescu"
in Basilica Muzeului Bode, in 5 decembrie 2007, la ora 20.00, a fost precedat de un ghidaj pentru public,
cu tema "Intre Roma si Bizans", prin prestigiosul muzeu care adaposteste
printre cele mai valoroase colectii de arta bizantina din lume.
Informatii detailate: www.smb.museum und www.rki-berlin.de

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de; adriana.popescu@rki-berlin.de
===========================BERLIN 22-26 MARTIE 2007 - EUROPAFEST & NOAPTEA MUZEELOR

Prezenta culturala romaneasca ovationata la Sarbatoarea Europei de la Berlin


In ansamblul celor 27 de tari prezente la Berlin cu manifestari culturale prilejuite de marea Sarbatoare a Europei vocea Romaniei s-a auzit in prim plan.

Cele mai cunoscute muzee ale Berlinului din perimetrul Insula Muzeelor- Kulturforum (Potsdamer Platz) au avut in noaptea de 24 spre 25 martie portile larg deschise pentru public, inregistrandu-se un numar record de 40.000 de spectatori care au participat la programul intitulat Noaptea europeana a Frumusetii. In acest cadru au evoluat, cu programe diverse, artisti din majoritatea celor 27 de tari ale Uniunii Europene.

Berlin 2007     Berlin 2007
25 martie 2007 - Alaturi de prieteni
Wilhelm Gedachtnis pe Kurfurstendam
   
25 martie 2007 - concert in biserica Kaiser
Wilhelm Gedachtnis pe Kurfurstendam
La invitatia si cu sustinerea Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin corala "Ioan Cristu Danielescu" din Ploiesti, Romania, condusa de Prof. Valentin Gruescu a sustinut in trei reprize, pana tarziu dupa miezul noptii, un program de muzica corala internationala si romaneasca in cadrul Noptii europene a Frumusetii. A fost, fara indoiala, manifestarea cea mai aplaudata de publicul vizitator, prezent intr-un numar impresionant in monumentala Basilica din Muzeul Bode unde s-a defasurat concertul. Un repertoriu de o rara frumusete a captat atentia spectatorilor asezati direct pe trepte si pe pardoseala de marmora a Basilicii, sonoritatile muzicii lui Bruckner, Bach sau William Dawson alternand in mod inspirat cu nobletea melodica a unor rugaciuni si cantece romanesti (s-au cantat capodopere ale muzicii corale a capella semnate de Gavriil Musicescu, I.D. Chirescu, Gh. Cucu, Nicolae Lungu s.a.). S-a ascultat cu sufletul la gura, cu lacrimi in coltul pleoapelor si s-a aplaudat indelung, cu ovatii si strigate de "Bravo!". Dupa numeroase bisuri, concertul coralei Danielescu s-a incheiat mult dupa miezul noptii.

Berlin 2007     Berlin 2007
24 Martie 2007 - 3 miniconcerte in Basilica
din Bode Museum sub egida "Noptii muzeelor"
   
24 Martie 2007 - 3 miniconcerte in Basilica
din Bode Museum sub egida "Noptii muzeelor"
Pe tot parcursul celor trei aparitii in concert ale artistilor romani, s-au perindat prin Muzeul Bode numerosi oaspeti de seama, aflati la Berlin cu ocazia sarbatorilor prilejuite de a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma. Televiziunile germane ARD si RBB au realizat scurte reportaje difuzate ulterior in cadrul telejurnalelor. Ziaristii romani din delegatia care l-a insotit la Berlin pe Presedintele Traian Basescu, invitat la summitul informal al sefilor de stat si de guvern, au fost si ei martorii acestor momente rare, cand au putut aprecia "cum se vede Romania de la Berlin".

Corala "Ioan Cristu Danielescu" a mai sustinut cu ocazia turneului la Berlin inca alte doua concerte: la biserica evanghelica "Ernst Moritz Arndt" din Berlin-Zehlendorf - concert in beneficiul activitatilor asociatiei "Vereinigte Aktion fur Rumanien e.V Berlin" (vineri, 23 martie, la ora 20.00) si un program muzical in cadrul slujbei duminicale la biserica-memorial Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche din Berlin (Kurfurstendamm), unul din lacasurile-monument de referinta ale capitalei germane (25 martie, la ora 10.00). Desi, conform uzantelor, interventiile muzicale din timpul slujbelor nu se aplauda, la solicitarea preotului oficiant, cei prezenti in biserica i-au aplaudat indelung pe artistii romani ! Evenimentul a avut un efect benefic in planul perceptiei Romaniei: cele trei zile petrecute la Berlin au insemnat pentru corala romaneasca o adevarata "baie de multime" intalnirea cu un public divers, de toate varstele si profesiile, care "s-a deschis" literalmente pe parcursul contactului cu artistii romani.

Berlin 2007     Berlin 2007
23 Martie 2007 - Concert in biserica Ernst Moritz
   
23 Martie 2007 - Concert in biserica Ernst Moritz
In cadrul aceleiasi Sarbatori a Europei, la cealalta extremitate a Berlinului, in clubul berlinez YAAM, tanara formatie timisoreana Brigada Artistica Urbana cu DJ Basix a reprezentat Romania in cadrul Noptii europene a cluburilor, program destinat cu precadere publicului tanar. Si prezenta acestei formatii a fost sustinuta de catre ICR "Titu Maiorescu" din Berlin.

Aceasta prima participare culturala a Romaniei, in calitatea ei de tara membra a Uniunii Europene, la Sarbatoarea Europei desfasurata la Berlin a adus, daca mai era nevoie, argumente convingatoare ale modului in care procesul de unificare europeana inseamna, implicit, o imbogatire a peisajului cultural comunitar. Daca in plan politic s-a convenit abia acum asupra formulei Uniunea Europeana = "o poveste de succes", in planul cultural povestea functioneaza de mult. Nu ne ramane decat s-o dovedim de cate ori va fi posibil. (...)

Articolul integral aici: http://2007.rgnpress.ro/Eveniment/ICD_Berlin.html

===========================
Corespondenta de la Berlin, duminica 25 martie 2007:

Adriana Popescu
Directorul Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" Berlin

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel.0049-30-890 61 987; Fax. 0049-30-890 61 988
e-mail: office@rokultur.de;
===========================

GABRIEL JARNEA (Freiburg)


Despre Corala "I. C. Danielescu" din Ploiesti si istoria ei de 35 de ani, germanii par sa stie mai multe decat romanii, desi artistii ploiesteni au petrecut doar trei zile la Berlin.
Invitata de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" sa sustina un program muzical in cadrul jubileului de 50 de ani al Uniunii Europene, la Berlin, Corala "Danielescu" a dat masura unei frumuseti muzicale neasteptate, culegand astfel entuziasmul frenetic al unui public select si apt sa sesizeze rafinamentul interpretativ al artistilor romani veniti, asemenea zeitei gecesti a Frumusetii, de departe si in chip neobisnuit.

Berlin 2007
Sarbatoarea Europei la Berlin
Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei si Asociatia Muzeelor din Berlin au dat aniversarii de 50 de ani a Uniunii Europene, o dimensiune spectaculos artistica si culturala, deschizand in timpul "Noptii Frumusetii", usile tuturor muzeelor din centrul Berlinului (vestita Museumsinsel) publicului larg. In salile adecvat decorate ale muzeelor, artisti veniti din mai toate zarile Europei au oferit franturi specifice de frumusete muzicala.

Sub bagheta maestrului Valentin Gruescu, Corala "Danielescu" a uimit publicul berlinez (peste 600 de persoane) adunat in Bazilica Muzeului Bode, nu atat prin repertoriul uluitor de variat, cat prin caldura si pasiunea prin care transforma sunetul in gratie estetica. Arta interpretative, expusa magistral de Maestrul Gruescu, alaturi de cei 15 artisti ai Coralei, a facut publicul berlinez sa uite pentru o ora si jumatate de repartitia traditionala a centrelor estetice pe harta europeana.

Sa te nasti in spiritualitatea romaneasca, sa interpretezi Lieduri germane (Heinrich Schutz, J. S. Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, Joseph Haydn etc), franceze si italiene (Jacob Arcadelt, Corboz, Clement Janequin etc), songs-uri americane (William Dawson, Randhall Thompson, Moses Hogan) cu aceeasi usurinta cu care canti muzica religioasa romaneasca (Muzicescu, Danga, Chirescu, Lungu etc) si sa fii autentic si individual in tot acest periplu interpretativ prin cateva epoci si culturi muzicale e o isprava nu la indemana oricui.
Dar stralucirea acestui cor vine mai presus de toate din generozitatea si candoarea unui joc subtil de a strecura "ne-mai-auzitul" in lumea "obisnuitului", din care se naste fiecare acord pe care Maestrul il obtine atat de rafinat, din caldura cu care 15 oameni participa cu sunetul lor la o sarbatoare pentru care scena prezenta este doar un prilej pasager.

Succesul spectaculos al Coralei "I.C.Danielescu" la Berlin ne garanteaza ca Europa pluralitatii poate recunoaste autenticul si se poate inclina in fata valorii crescute organic din imbinarea culturilor si ca, in estetica cel putin, dinamica Provincie-Centru, asumata firesc si fara frustrari, este promisiunea unei vocatii la care spiritualitatea romaneasca s-a ridicat de prea putine ori.
Avem toate motivele sa ne aplaudam adevaratii mesageri culturali ai Romaniei, alaturi de cei peste 600 de spectatori berlinezi.

Cititi mai mult: Zilele Europei la Berlin
http://www.artline.ro/Sarbatoarea-Europei-la-Berlin-1173-1-n.html

Cititi mai mult: Corala "Danielescu" a fermecat Berlinul > EVZ.ro
http://www.evz.ro/detalii/stiri/corala-danielescu-a-fermecat-berlinul-436278.html#ixzz2PNmMNFib EVZ.ro

(sursa: www.evz.ro), 27 Martie 2007

Berlin 2007 Inca un ecou al prezentei coralei noastre la Berlin, intr-un articol elogios al Gretei Tartler, o foarte cunoscuta si apreciata scriitorare si traducatoare, care remarca:
" .... Noaptea frumusetii, in care toate aceste muzee au avut portile deschise, cu artisti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene sustinand spectacole si concerte. Din Romania a participat corala "I.C. Danielescu", dirijata de Valentin Gruescu, plasata excelent de Institutul Cultural din Berlin (Adriana Popescu si Gabriel Jarnea) in chiar basilica de la intrarea muzeului Bode. Ceea ce a permis ca numarul ascultatorilor atrasi de sonoritatile muzicii renascentiste si romanesti sa fie impresionant. Cum am o oarecare experienta in organizarea unor astfel de concerte, nu pot decat sa admir reusita organizatorilor romani: muzica de cea mai buna calitate in chiar miezul Berlinului si intr-un moment de varf! La concurenta doar cu Sasha Waltz si coregrafia sa pentru opera "Medea" la Pergamon. ...."

Articolul integral aici: http://www.romlit.ro/berlin_i_leipzig_martie_2007  (articol din 26 Martie 2007)

OLANDA 8-11 DECEMBRIE 2006
Concertul: "Romania in ajun" organizat de Institutul Cultural Roman si MAE


Comunicat de presa
Utrecht 2006     Haga 2006
7 Decembrie 2006 - Jacobikerk Utrecht
   
9 Decembrie 2006 - Salvatorkerk Haga
Concert de colinde, "Romania in ajun"


Concertul "Romania in ajun" organizat de Institutul Cultural Romanesc si MAE, cu participarea corului "Ioan Cristu Danielescu" din Ploiesti, 7 decembrie 2006 20:30 in Utrechtse Jacobikerk- str. Jacobsstraat 171 in Utrecht 9 decembrie 2006 19:30 in Salvatorkerk-vrederustlaan 96 in Den Haag Pragram: muzica corala traditionala romaneasca de craciun, muzica bizantina precum si muzica din vest...

Program: muzica corala traditionala romaneasca de craciun, muzica bizantina precum si muzica din vest.

informatii:Willemijn Roodbergen 030 6774565 sau Ds. Rob van Essen 0703451051

Articolul integral aici: http://www.romanians.nl/modules.php?name=Kalender&op=list&d=22&m=10&y=2005&col=5&cprint=1

OLANDA 6-19 DECEMBRIE 2005
Concertul: "Romania in ajun" organizat de Institutul Cultural Roman si MAE


Utrecht 2005     Utrecht 2005
17 Decembrie 2005 - Jacobikerk Utrecht
   
17 Decembrie 2005 - Jacobikerk Utrecht
Corala "Ioan Cristu Danielescu" a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti a sustinut in data de 17 Decembrie 2005 la Biserica Utrechtse Jacobikerk- str. Jacobsstraat 171 din Utrecht un concert de muzica corala traditionala de Craciun si muzica bizantina.

In cadrul vizitei in Olanda, am avut placerea de a fi invitati in mod oficial de catre doamna primar al Utrecht-ului la o receptie desfasurata in onoarea noastra in cadrul primariei, ocazie cu care am desfasurat un miniconcert de colinde. Receptia in onoarea noastra a fost deschisa de doamna primar care ne-a adresat urari de bun venit si felicitari, urmat de cuvantul reprezentantei ICR.

Un al doilea concert din cadrul acestui turneu s-a desfasurat pe data de 18 Decembrie 2005 la Biserica Salvatorkerk din Haga. Asa cum timpul a dovedit-o, aceasta a fost doar o prima colaborare a Coralei "Ioan Cristu Danielescu" cu Institutul Cultural Roman, pentru promovarea in lume a culturii romanesti si integrarea europeana pe plan cultural artistic.


Haga 2005     Utrecht 2005
18 Decembrie 2005 - Salvatorkerk din Haga
   
17 Decembrie 2005 - Jacobikerk UtrechtGeorge Enescu CORALA "IOAN CRISTU DANIELESCU" - ATENEUL ROMAN
FESTIVALUL INTERNATIONAL "GEORGE ENESCU"
EDITIA a XIX-a, 5 SEPTEMBRIE 2009


Regal coral la Ateneu

Actuala editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" - ce se desfasoara in perioada 30 August - 26 Septembrie 2009 - reuneste la Bucuresti, peste 2500 de artisti si interpreti din elita mondiala a artei sonore, semn care exprima importanta acestui mare eveniment muzical. Adica, asa cum afirma directorul Festivalului, Domnul Ioan Holender, director general al Operei de Stat din Viena, sud-estul Europei nu are alt festival ca Enescu. Ei bine, la un asemenea festival a fost invitata sa participe, pentru prima oara in istoria sa de aproape 37 de ani si Corala Ioan Cristu Danielescu a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, ca urmare, fireste, a numeroaselor distinctii obtinute de-a lungul vremii la festivaluri, concursuri si mari evenimente concertante din tara, dar si din peste 15 tari europene.

Articol din Ziarul 'Ploiestii' In seria "Creatia Muzicala Contemporana", Ateneul Roman a gazduit o seara de muzica corala sustinuta de doua reputate formatii corale din Romania: Preludiu (dirijor Voicu Enachescu) si Ioan Cristu Danielescu (dirijor Valentin Gruescu). La corala ploiesteana am remarcat piesele inspirat alese. Articol din Ziarul 'Ploiestii' In primul rand cele cu tema religioasa, precum Psalm 102 - de Nectarie Frimu, Doamne Iisuse Hristoase! - Gheorghe Cucu, Axion - Gheorghe Danga, Pre Tine Te laudam - Ioan D. Chirescu sau Tatal Nostru, de Valentin Gruescu. Creatii originale care, in forma lor corala, au dobandit invesmantarea armonica tonala, evoluand de la liturgic spre modernism si combinatii armonico-polifonice, ascultate acum, deopotriva, atat in biserici si catedrale cat si in concerte.

O alta sursa de inspiratie o constituie folclorul romanesc - pretios tezaur!- din care creatorii contemporani, printr-un limbaj si tehnici de compozitie noi au reusit sa capteze publicul prin vocea umana, chemata deseori sa se plieze, in scopul obtinerii unor efecte inedite. Elovente in acest sens sunt piesele prezentate in concertul de le Ateneu de catre maestrul Valentin Gruescu: La Joc - de Ioan Alexandrescu, Ia Romaneasca - Irina Odagescu Tutuianu, Joc - Sigismund Toduta, Dar de Nunta de Radu Paladi. Repertoriul a fost completat si cu piesa Trei Valsuri - Vasile Timis pe versuri de Mihai Eminescu: Dupa ce atata vreme, Si daca ramuri bat in geam si Adio.
Repertoriul si stilul interpretativ ale Coralei Ioan Cristu Danielescu, cu Valentin Gruescu la pupitru au surprins placut un public meloman avizat, care a ovationat minute in sir, multi dintre spectatori marturisind ca vad pentru prima oara aceasta corala din Ploiesti. La finalul concertului, concluzia era clara: Corala Ioan Cristu Danielescu se afla in acest moment intre primele trei formatii corale din tara, Valentin Gruescu oferindu-le o varianta interpretativa plina de viata si culoare care a cucerit atit publicul cat si pe specialistii prezenti la spectacol, toti fiind de acord ca au asistat la un adevarat regal coral. Nu putine au fost si florile oferite cu generozitate de catre spectatori maestrului si coristilor deopotriva, aproape dupa fiecare piesa. Publicul i-a remarcat de asemenea si pe solistii coralei: Adina Stanescu, Adrian Calinescu, Bogdan Dumitru, Eduard Stracna si Mihai Maniceanu la pian.

    
5 Sept. 2009 - Interviu - Conf. Univ. Dr. Valentin Gruescu
    
5 Sept. 2009 "Concertul Coral Nr.2" - Gavriil Musicescu
  >  
5 Sept. 2009 "Trei Valsuri" - Vasile Timis

    
5 Sept. 2009 "La Joc" - Ioan Alexandrescu
    
5 Sept. 2009 "Joc" - Sigismund Toduta
    
5 Sept. 2009 "Dar de nunta" - Radu Paladi

In culise, printre felicitari, am reusit sa culeg si cateva impresii, care mai de care mai elogioase. Iata cateva dintre ele:

Radu Paladi: Aceasta corala din Ploiesti cred ca intrece cu mult asteptarile, este chiar si peste coralele profesioniste, desi sunt amatori. Dar sunt niste amatori minunati si realizarea lor din aceasta minunata seara vorbeste de la sine. E un cor extraordinar, in frunte cu Valentin Gruescu - un dirijor impatimit dupa perfectiune, dupa frumos si dupa idealuri minunate pe care, vedeti, muzica corala le are in ea. Prin corala din Ploiesti se dovedeste inca o data ca aceasta arta are o viata fara sfarsit.

O viata fara sfarsit pare a avea si compozitorul Radu Paladi care, la invitatia maestrului Valentin Gruescu, a urcat pe scena si a interpretat la pian, impreuna cu Corala piesa domniei sale, Dar de Nunta. Radu Paladi a aratat o maiestrie interpretativa surprinzatoare pentru varsta sa - 85 de ani - aplauzele publicului rasplatindu-i efortul.

Vasile Timis: Concertul din aceasta seara a fost unul de exceptie, datorita, mai ales, Coralei din Ploiesti, care, din pacate este foarte putin cunoscuta pentru valoarea ei. Ar trebui sa apara mai des pe scenele din Bucuresti. Valentin Gruescu este un dirijor de exceptie, iar membrii Coralei au voci superbe, curate, canta omogen si din suflet. Felicitari!

Irina Odagescu: Ma bucur ca am prilejul sa va marturisesc, sincer, ca sunt impresionata de Corala din Ploiesti, iar acest tinar dirijor, Valentin Gruescu, are o tinerete spirituala extraordinara si o forta vitala remarcabila. Lucrarea mea (Ia Romaneasca - n.a.), pe care o are in repertoriu, prezentata in diverse variante de mai multi ani, ramane, intr-adevar, o piesa de succes mare la public. Este singura interpretare in care refrenul este atat de diferit, cind lent, cind foarte rapid. Acest contrast pune in evidenta starile spirituale evidente, iar piesa, cu inspiratie folclorica mai degraba, imi rascoleste sufletul. Repet, Corala Ioan Cristu Danielescu are o suplete, o naturalete, o candoare si o forta sufleteasca si spirituala extraordinare, iar Valentin Gruescu este un mare dirijor.

Corneliu Irimia - dirijorul Filarmonicii din Ploiesti: Am dorit nespus sa vin la Ateneu pentru acest concert. Ma bucur enorm de succesul avut de Corala ploiesteana, condusa de maestrul Valentin Gruescu. Pana acum credeam ca aceasta formatie corala se situeaza in primele cinci din tara, dar in aceasta seara, toata lumea o considera in primele trei! Repertoriul prezentat de catre dirijor a fost bine ales, el cuprinzand lucrari reprezentative pentru creatia corala. Am remarcat calitatea extraordinara a interpretarii si caldura emanata atat de catre dirijor cat si de public, cucerit realmente de evolutia formatiei noastre. Ca ploiestean, ma bucur mult pentru acest mare succes avut de Corala pe cea mai mare scena a tarii. Sa nu uitam insa, ca in spatele acestor succese sta neobositul director al Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, dl Ioan Balcinoiu, fara de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. Tuturor, felicitari!

Dr. Elena Gabriela Busuioc - medic primar pneumolog, Spitalul Judetean Prahova: Aici, la Ateneu, am trait un sentiment ciudat. Mi-as fi dorit si eu sa fiu pe aceasta mare scena a tarii, deoarece, pina acum trei ani am facut parte din Corala, timp de peaste zece ani. Am tinut cu tot dinadinsul sa vad acest concert si ma bucur pentru aceasta. Sunt incantata de calitatea spectacolului oferit de artistii nostri. M-au impresionat inalta tinuta artistica si interpretativa, acuratetea si sensibilitatea, preocuparea pentru marea performanta, manifestate atat de coristi cat si de marele maestru Valentin Gruescu. Nu e usor sa cuceresti un public meloman asa de avizat precum cel din Bucuresti, care a aplaudat minute in sir Corala noastra(...).

Cristina Andrei: Spectacolul oferit de catre ploiesteni a fost un regal de muzica corala in toata regula. Corul de camera Ioan Cristu Danielescu este printre cele mai bune din tara, iar dirijorul, de asemenea. Bravissimo!

Fireste, nu l-am putut scapa din vedere nici pe protagonistul concertului, dl. Valentin Gruescu. Cu o emotie nebanuita in glas, domnia sa ne-a declarat, in exclusivitate pentru ziarul nostru: Sper ca aceasta seara sa fie o mica perla in siragul de margaritare al acestui Festival de mare valoare internationala. Cred ca, alaturi de alti artisti romani dotati si valorosi am reusit sa fim la inaltime printre marii interpreti ai lumii prezenti la Bucuresti. Faptul ca o sala arhiplina a aplaudat frenetic capodopere ale muzicii corale romanesti, inseamna ca piesele noastre se pot canta oricand si pe orice scena filarmonica de pe glob, atat de catre marile coruri ale lumii cat si de cele cateva coruri performante romanesti, printre care sper ca se afla si Corala Ioan Cristu Danielescu din Ploiesti, care a oferit astazi un spectacol fulminant. Suntem cu totii fericiti pentru aplauzele cu care ne-a rasplatit publicul si speram ca viitoarele concerte sa poarte egida succesului, a bucuriei, a iubirii de Dumnezeu si de oameni, a pacii si respectului pentru marele geniu, George Enescu - anfitrionul tuturor concertelor inscrise pe agenda Festivalului. Doamne Ajuta!

Intorsi acasa din aceasta minunata calatorie in universul muzicii corale romanesti, parca lumea ni se parea mai frumoasa, inclusiv orasul nostru Ploiesti, desi...

Ioan Popescu, 10.09.2009

(Sursa: Ziarul Ploiestii, Nr.1432 - 10-16 Septembrie 2009)Concert Tudor Gheorghe - "Degeaba"
Sambata, 22 Decembrie 2012, Orele 19.00

 Tudor Gheorghe 
Stefan CRETU, 23 Decembrie 2012
Tudor Gheorghe alaturi de Corala "Ioan Cristu Danielescu"
Sala Palatului, Bucuresti - Sambata, 22 Decembrie 2012Dupa ce anul trecut, concertul manifest "Degeaba" a umplut Sala Palatului din Bucuresti pana la
refuz, Tudor Gheorghe a concertat din nou anul acesta alaturi de Corala "Ioan Cristu Danielescu"
a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti si de Orchestra Filarmonicii "Paul Constantinescu",
la Sala Palatului - Bucuresti unde a avut loc un concert extraordinar, Sambata, 22 Decembrie 2012


Tudor Gheorghe

  Selectiuni din spectacole (preluare "Youtube") la sectiunea "Video" a site-ului


Concert de Craciun - "Sunetul Craciunului"
Duminica, 16 Decembrie 2012, Orele 19.00

Va multumim pentru ca Duminica, 16 Decembrie 2012
ati fost alaturi de noi si de invitatii nostri speciali, soprana
Doina Scripcaru, baritonul Adrian Radulescu, actrita
Alexandra Velniciuc, maestrul Horia Moculescu.
La pian, Mihai Maniceanu. La pupitrul dirijoral,
maestrul Valentin Gruescu.


afispoveste2011

Dorim sa adresam calde multumiri tuturor celor fara de
care acest concert nu ar fi fost posibil, Domnului
Director Ioan Balcinoiu, Domnului Valentin Radulescu
care a asigurat sonorizara de exceptie si nu in ultimul
rand, Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti.

Stefan CRETU, 20 Decembrie 2012
Multumim si pe aceasta cale inimosilor nostri prieteni, Dana Fodor Mateescu si Razvan Mateescu
pentru inregistrarea concertului si pentru caldurosul articol postat pe site-ul Editurii Mateescu,
http://edituramateescu.ro, articol care ne face cinste si ne confirma inca o data ca in sufletul nostru
exista inca loc pentru muzica buna, pentru cultura, iertare si smerenie, bucurie si pace, intr-un cuvant,
ca reusim an de an prin concertele noastre sa oferim celor din jur putin din Spiritul Craciunului.

Articolul este publicat si pe site-ul nostru la sectiunea "Despre Noi"


Desi probabil, motive obiective nu le-au permis sa ramana alaturi de noi in timpul desfasurarii
concertului, reporterii AlphaTV Ploiesti au reusit sa surprinda cateva momente din timpul repetitiilor
si sa stea de vorba cu o parte din invitatii nostri speciali, Alexandra Velniciuc si Horia Moculescu.
Am fi onorati sa ii avem alaturi mai des in timpul concertelor, nu doar la repetitii, pentru a putea
oferi telespectatorilor o imagine reala asupra a ceea ce avem noi de oferit publicului spectator si
a celor care ne privesc din fata micului ecran deopotriva.Click! pentru "ARHIVA"